Dermadiq

Lipoedeem: zware pijnlijke benen

Lipoedeem, buitenproportionele vetophoping

Lipoedeem is een hele vervelende, vaak pijnlijke en chronische aandoening. Pas sinds kort wordt deze aandoening erkend als ziekte, helaas betekent dat niet dat er veel bekendheid is binnen de gezondheidszorg. Bij Dermadiq in Tiel hebben we deze expertise wel in huis. Wanneer je last hebt van lipoedeem kan dat je behoorlijk radeloos maken; benen zijn gevoelig, zwaar, pijnlijk en vermoeid. Sporten en diëten lijken niet te helpen en de omgeving kan vervelend reageren. Wij hebben veel ervaring met het verlichten van klachten bij lipoedeem en weten dat dit een enorme impact kan hebben op je leven.

We zullen het ontstaan, het verloop en de behandeling zo goed mogelijk toelichten.

De eerste symptomen

De eerste symptomen van lipoedeem worden gekenmerkt door:

  • Zware vermoeide benen, heupen en/of billen.
  • Overtollige vetweefsel dat abrupt stopt bij knieën of enkels.
  • Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op de vet(- en vocht)ophopingen.
  • Boven- en onderlichaam kunnen enkele kledingmaten verschillen.

Gevorderde lipoedeem

Lipoedeemweefsel is gevoelig - de pijn kan variëren van mild tot extreem - waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. De huid oogt walnootachtig als een extreme vorm van cellulitis (sinaasappelhuid). Er ontstaan snel blauwe plekken. Door de toenemede omvang van de benen kunnen de lymfevaten worden dicht gedrukt. Dit heeft als gevolg een verminderde lymfafvloed en zwelling door vochtophoping. Het volume van de benen kan tot gewrichtsproblemen leiden, zoals knieklachten. De huid van de benen kan beschadigen door schuring. Wij begrijpen dat je hierdoor minder lekker in je vel kunt zitten en je schaamt. 

Diagnose

Herkent u deze symptomen? Dan kunt u het beste uw huisarts benaderen voor een diagnose. Soms is het wenselijk om naast een huidtherapeut ook andere (para)medici in te schakelen, denk aan een diëtiste of een psycholoog.

De oorzaken van lipoedeem

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat lipoedeem zich meer voordoet bij vrouwen dan bij mannen en dat het niet wordt veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. 

Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen. Hormonen spelen een rol; soms is een schildklierafwijking de oorzaak.

Behandeling van lipoedeem door huidtherapeut

Manuele lymfedrainage (MLD) is een techniek waarbij door een zachte massage de lymfevaten en lymfeklieren worden gestimuleerd, waardoor de opname en afvoer van vocht in het weefsel wordt verhoogd. Wanneer er sprake is van fibrose (verhardingen) in het weefsel, worden speciale fibrosegrepen toegepast om de verhardingen te versoepelen.

Daarnaast kan de huidtherapeut gebruik maken van het LPG-apparaat. De cilinders van dit apparaat pakken een huidplooi op en rollen deze in langzame en regelmatige bewegingen af. Hierdoor worden de huid, de onderhuid en het onderliggende bindweefsel gemasseerd. De massage heeft een positief effect op de doorbloeding en stimuleert de afvoer van het lymfevocht en afvalstoffen.

Lipo-lymfoedeem

"Ik heb lipoedeem in mijn benen (en waarschijnlijk in mijn armen). Bij Dermadiq onderga ik manuele lymfedrainage omdat het lipoedeem de lymfevaten belemmerd in de afvloed.
Door de massage zijn de lymfeknopen geactiveerd en werken de lymfevaten goed door. "

Melissa Lubbers, 38 jaar Resultaat:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ondersteunende compressiemiddelen

Wanneer u last heeft van een gevoel van stuwing in de benen, kan het dragen van een aangemeten elastische kous of compressiebroek uitkomst bieden. Een kous van een lichte drukklasse (meestal drukklasse twee) verdient de voorkeur. Kousen van sterkere drukklassen worden vaak slecht verdragen door patiënten met lipoedeem, aangezien deze de pijnklachten vaak verergeren.

Intakegesprek

Voordat er een lipoedeem behandeling kan plaatsvinden, is het van groot belang dat u voor een intakegesprek langskomt. Wij informeren u graag over de mogelijkheden tijdens een persoonlijk en vrijblijvend consult met de huidtherapeut. Tevens onderzoeken wij of manuele lymfedrainage of behandeling met het LPG-apparaat voor u geschikt is. Wij nemen het hele behandeltraject stap voor stap met u door. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Veelgestelde vragen bij lipoedeem behandeling

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Tijdens het behandelplan wordt de Richtlijn Lipoedeem gevolgt. Hierbij wordt getracht in de eerste acht weken ongeveer twee keer per week te behandelen. In de daarop volgende vier weken zal de behandelfrequentie verlaagd worden naar één behandeling per week. Een evaluatiegesprek wijst uit of er voldoende verlichting en vermindering van de klachten wordt ervaren. Bij een positieve vooruitgang kunnen de klachten bij lipoeem onder controle gehouden met één behandeling in de drie tot acht weken. Daarnaast kan de huidtherapeut adviseren om de therapeutisch elastische kousen of een compressiebroek te dragen.

Is de behandeling pijnlijk?
In het begin dat de behandeling een pijnlijke sensatie geven. Tevens is onze ervaring is dat er kleine blauw plekkjes ontstaan na de eerste behandeling. Dit heeft te maken met de vaak zeer gevoelige huid en slechte doorbloeding.

Heb ik recht op een vergoeding van de kosten?
Bij de diagnose lipo-lymfoedeem (combinatie van vet- en vochtophoping) kunnen de kosten manuale lymfedrainage en behandeling met het LPG-apparaat gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. De hoogte van deze vergoeding verschilt per zorgverzekering. De huidtherapeut kan u informeren hoeveel u vergoedt krijgt.

Heb ik een verwijzing nodig voor behandeling bij de huidtherapeut?
Wanneer Dermadiq de behandeling zal declareren bij uw zorgverzekeraar is een verwijzer van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk. De behandeling met diagnose lipoedeem wordt vergoed indien er ook zwelling aanwezig is door lymfoedeem (vochtophoping).

Meer informatie of een afspraak maken

Neem gerust contact met ons op indien u meer informatie wil ontvangen over de behandeling bij lipoedeem. Voor het maken van een vrijblijvend intakegesprek, kunt u ons bereiken op het nummer 088-9904422, gebruik maken van de afspraak-knop of het contactformulier.

Vul hieronder je gegevens in en de huidtherapeut neemt zo spoedig mogelijk contact met je op.
  •  
  •  
  •  
  •  
Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief