Wie mag zich huidtherapeut noemen?
Een huidtherapeut is een paramedische specialist in het behandelen van de gezonde, zieke of beschadigde huid. Hiervoor heeft hij of zij een 4-jarige HBO opleiding Huidtherapie gevolgd.
Huidtherapeuten vallen onder artikel 34 van de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg. In artikel 34 staan de deskundigheidsgebieden en opleidingseisen omschreven. Wie een diploma heeft dat aan de eisen voldoet, heeft recht op het voeren van de beschermde opleidingstitel. Een dergelijke titel geeft aan dat de drager deskundig is op een bepaald terrein van de gezondheidszorg.
Wat doet een huidtherapeut?
Een huidtherapeut zal er alles aan doen om klachten als gevolg van huidaandoeningen te verminderen, op te lossen of te voorkomen. Mogelijke klachten die voortkomen uit huidaandoeningen zijn pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps. Daarnaast ontvangt de huidtherapeut regelmatig patiënten met psychische klachten als gevolg van schaamte, angstgevoelens of beperkingen die met hun huidaandoening samenhangen. De behandeling van patiënten gebeurt vaak in samenwerking met een dermatoloog, plastisch chirurg, medisch specialist of huisarts.
Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Patiënten kunnen van jong tot oud bij de huidtherapeut terecht met huidproblemen (van acne, oedeem tot ouderdomsvlekken) – en wensen op het gebied van cosmetische verbeteringen (camoufleren van verkleuringen, verwijderen van tatoeages etc.). Daarnaast kan een preventief bezoek aan de huidtherapeut problemen of verergering van klachten voorkomen – denk aan het vroegtijdig ontdekken van huidkanker.
Wat is het verschil tussen een huidtherapeut, een dermatoloog en een schoonheidsspecialist?
Huidtherapeuten krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen ons, dermatologen en schoonheidsspecialisten.
✫ SCHOONHEIDSSPECIALISTEN
Een schoonheidsspecialist is opgeleid om de (gezonde) huid te verzorgen en te verfraaien. Zij richten zich voornamelijk op het cosmetisch aspect van de huidzorg. U kunt bij hen vaak terecht voor ontspannende, huidverzorgende behandelingen, en minder met medische huidklachten als (ernstige) acne, littekens en oedeem. Sommige schoonheidsspecialisten hebben hiervoor echter extra scholing gevolgd en hebben hiermee toch een specialisatie kunnen verkrijgen. Indien een schoonheidsspecialiste gespecialiseerd is in het behandelen van bijvoorbeeld acne, kunnen haar behandelingen vergoed worden uit de aanvullende zorgverzekering.
✫ HUIDTHERAPEUTEN
Een huidtherapeut heeft vaak niet als doel u een ontspannende behandeling te bieden. Zij heeft als doel uw huidklachten zo efficiënt mogelijk te verminderen. Door het opstellen van een behandelplan, indien nodig in overleg met uw behandelend arts of specialist, worden de klachten verminderd. U kunt bij de huidtherapeut zonder verwijzing terecht voor een intakegesprek. Veel huidtherapeutische behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
✫ DERMATOLOGEN
Een dermatoloog behandelt de zieke huid. Hiervoor heeft hij of zij een universitaire opleiding tot basisarts gevolgd, waarna een specialisatie tot dermatoloog volgt. Een dermatoloog doet onderzoek naar uw huid en stelt een diagnose. Omdat hij/zij arts is, kan hij u medicatie voorschrijven. Voor een consult bij een dermatoloog heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Een behandeling bij een dermatoloog wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierop is uw eigen risico van kracht.
Samenwerking
Deze drie beroepen hebben allen een andere benadering voor uw huid(klacht), maar bij veel huidaandoeningen kunnen zij naadloos met elkaar samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan een klacht als acne. Gebruikt u acnemedicatie op voorschrift van een dermatoloog? Uw huidtherapeut kan aanvullend hierop acnebehandelingen bieden. Het behandelplan wordt dan aangepast op uw behandeling bij de dermatoloog. Op het moment dat de klachten zodanig zijn verminderd dat acnebehandeling niet meer noodzakelijk is, kunt u bij een schoonheidsspecialist terecht om de huid te blijven verzorgen en nieuwe acne uitbraken te voorkomen.
Meer informatie
Twijfelt u of u met uw huidklacht bij de huidtherapeut terecht kunt of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier. Een van onze huidtherapeuten neemt dan spoedig contact met u op.