•  
  •  
  •  
Huidproblemen
Huidbehandelingen

Oedeem behandeling

Oedeemtherapie is een techniek om overtollige vochtophoping in het lichaam te verwijderen en/of te verminderen. De behandeling van oedeem is afhankelijk van het soort oedeem (bijvoorbeeld lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem), maar bestaat vaak uit een combinatie van onderstaande behandelmethoden.

Oedeem en litteken borst

"Ik kwam bij Dermadiq in Tiel omdat ik na de operatie aan mijn borst een verkleefd litteken had en geregeld pijnlijke steken in mijn flank. We zijn nu 5 weken verder en het litteken ziet er soepel uit en ik heb minder pijnklachten. Het ''volle'' gevoel onder mijn oksel is erg afgenomen. Stephanie, dankjewel voor de prettige behandeling!"

Anoniem, Tiel, 59 jaar Resultaat:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Manuele lymfedrainage (MLD)

Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de huidtherapeut het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Ambulante compressietherapie

Na de massage volgt ambulante compressietherapie. Door middel van compressiemateriaal (bv zwachtels of speciale klittenbandbandages) wordt terugstromen van het oedeem  voorkomen. Door de druk wordt het effect van de MLD massage ondersteund. Het is aan te raden om tijdens het dragen van de zwachtels veel te bewegen, doordat de spieren bewegen wordt het lymfestelsel nog meer gestimuleerd. Men krijgt ook specifieke adviezen en oefeningen uitgelegd die gericht zijn op uw persoonlijke situatie.

Lymfetaping

Lymftaping wordt toegepast als aanvullende behandeling bij oedeemtherapie, meestal op plaatsen waar geen compressie kan worden toegepast. Met een speciale techniek, waarbij de huid op spanning wordt gebracht voordat de tape wordt aangebracht, ontstaan op het moment dat de gerekte weefsels in hun oorspronkelijke positie terugkeren, convolutions (golven) in de huid. Hierdoor wordt de huid iets opgetild waardoor de druk vermindert in de onderliggende ruimte. Daardoor ontstaat er onder de huid een verbeterde circulatie van bloed en lymfe, waardoor een betere afvoer van afvalstoffen alsook een snellere aanvoer van nieuw weefselvloeistof wordt bereikt. Dit komt het genezingsproces ten goede. Ook wordt door de liftende werking de druk op de zenuwuiteinden geringer, waardoor de pijn vermindert. Omdat de tape enkele dagen kan blijven zitten, kan het 24 uur per dag zijn werk doen.

Therapeutisch elastische kousen

Als na een tijd de vochtophoping in het oedeemgebied niet meer verder afneemt dan wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten. Deze zorgt ervoor dat het opnieuw ontstaan van oedeem wordt voorkomen. Naast elastische kousen voor de arm of het been, bestaan er voor vrijwel ieder lichaamsdeel op maat gemaakte compressiebandages.

Adviezen

Naast de behandelingen in de praktijk, geeft de huidtherapeut u specifieke leefstijladviezen mee. Deze bestaan uit onder andere uit speciale ademhalings- en bewegingsadviezen. Ook krijgt u informatie over hoe u zelf effectief kunt bijdragen aan het in stand houden van het behandelresultaat, zodat u uiteindelijk weer therapie-onafhankelijk wordt.

Vergoeding

Oedeemtherapie wordt in veel gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit uw zorgverzekeraar. Uw huidtherapeut kan u hierover informeren.

Laserbehandelingen