Melasma (zwangerschapsmasker)
Melasma is bekend onder meerdere namen, zoals chloasma en het zwangerschapsmakser. Deze huidaandoening uit zich als symmetrische pigmentatie in het gezicht. Vaak op het voorhoofd, onder de ogen, op de jukbeenderen en op de bovenlip. Het ''zwangerschapsmasker'' dankt haar naam aan het moment van ontstaan: vaak tijdens of na de zwangerschap. Melasma kenmerkt zich door zichtbare, hardnekkige (en vaak blijvende) pigmentvlekken. Hierdoor kan melasma zorgen voor een gevoel van schaamte en onzekerheid.
Ontstaan
Mensen met een donker huidtypen lopen meer risico op het ontwikkelen van melasma. De exacte oorzaak van melasma is tot op heden onbekend. Wel is het duidelijk dat het een pigmentstoornis is. Ook is bekend dat een aantal risicofactoren melasma kunnen stimuleren, zoals erfelijk bepaalde aanleg, zwangerschap, hormonale factoren, blootstelling aan zonlicht en bepaalde geneesmiddelen. Melasma vereist specialiste behandeling door een huidtherapeut of dermatoloog om nieuwe pigmentvorming te voorkomen.
Behandeling
Melasma wordt in de praktijk voornamelijk behandeld door middel van peelingen, microneedling en huidverzorgingsproducten. Ook een combinatie van microneedling en een peeling kan worden toegepast. Het doel van de behandeling is preventief (voorkomen van nieuwe pigmentaties) en/of curatief (behandelen van bestaande pigmentaties).
Microneedling
Een van de behandelmogelijkheden voor het behandelen van melasma is een behandeling door middel van microneedling. Bij microneedling wordt gebruik gemaakt van de Dermapen (een pen met zeer fijne, vibrerende naaldjes) om minuscule kanaaltjes in de huid te creëren. Hierdoor wordt het natuurlijk genezingsproces in gang gezet. Tijdens dit genezingsproces maakt de huid nieuwe cellen, collageen en elastine aan. Hierdoor wordt de huid sterker, soepeler, egaler van kleur en dikker. De huidtherapeut gebruikt een minimaal lengte van de naaldjes (0,2 mm) om het risico op meer pigmentvorming te voorkomen. In sommige gevallen wordt microneedling in combinatie met een depigmenterende serum (rucniol en sophora-alpha) gebruikt, dit geeft een aanzienlijke verbetering van melasma.
Peelingen
Nog een van de behandelmogelijkheden voor het behandelen van melasma is behandeling met chemische peelingen. Een peeling is een oplossing op basis van verschillende zuren, die de afschilfering van de opperhuid bevorderen. Het gevolg is cel vernieuwing en herstel van bestaande cellen in de opper- en lederhuid. Het is bewezen dat een Jessner peeling, melkzuur peeling en glycolzuur peeling effectief zijn bij de behandeling van melasma. Ook hierbij is het belangrijk dat de huid zo min mogelijk wordt belast en beschadigd zodat de vorming van nieuwe pigmentaties wordt voorkomen.
Producten
Huidverzorgingsproducten bij melasma zijn producten om het pigment op te lichten/te verminderen óf om de vorming van nieuwe pigmentaties te onderdrukken. Een huisarts, dermatoloog of huidtherapeut kan een product adviseren met ingrediënten zoals:
- Hydrochinon;
- Tretinoïne;
- Mometasone;
- Vitamine C.
Naast de dagelijkse huidverzorging is het bij melasma van essentieel belang dat de huid dagelijks wordt beschermd met een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 (SPF30) en in de zomerperiode met beschermingsfactor 50 (SPF 50).
Hieronder kunt u meer lezen over de verschillende behandelmogelijkheden bij pigmentvlekken: